RTSH Sport Live

Roma, Murinjo: Jam viktimë e fiksimit për të fituar

  • 04/07/2021
  • |
  • Itali
Roma, Murinjo: Jam viktimë e fiksimit për të fituar
Trajneri: "Nëse nuk fitoj, atëherë është një dështim për mua, por nuk duhet të jetë kështu"

José Mourinho dhe fitorja, një varësi e vërtetë. Pak si të gjithë trajnerët dhe lojtarët e mëdhenj, të pashmangshëm të uritur për lavdi dhe fuqi, e jetojnë atë. Bëhuni numri një, fitoni çdo trofe, kapërceni sfidat e pamundura. Sidoqoftë, ambicia ndonjëherë mund të shndërrohet në një varësi dhe vetë José Mourinho në librin e Joao Gabriel "Manténganse locos y hambrientos" flet për këtë si kurrë më parë:

"Unë isha paksa viktimë e vetvetes; nëse do të mundja, do të ishte një nga gjërat që nuk do t'i përsërisja. Sepse fitova, fitova dhe fitova... Dhe hyra në një dinamikë në të cilën mos fitimi dukej se ishte fundi i botës. Unë vetë, për personalitetin tim, e inkurajova pak këtë mendim: fito, fito. Por pastaj kur hyra në situata ku ishte shumë e vështirë të fitoja, nuk e pranova humbjen si trajnerët e tjerë, por mendova se puna ime ishte gjithmonë e pamjaftueshme. Mos fitimi ishte një dështim për mua, por nuk duhet të jetë kështu".

Rutina e fitores e bëri Mourinho peng të suksesit të tij. Obsesioni për të fituar në mënyrë të pashmangshme u transmetohet edhe lojtarëve që stërvit, me të cilët ai gjithmonë ka qenë shumë i qartë dhe i sinqertë: "Unë gjithmonë u kam thënë lojtarëve: tek unë do të gjeni një njeri të ndershëm. Një njeri që ju thotë të vërtetën, i cili ju tregon gjërat që ju dëshironi dhe nuk doni të dëgjoni. Një ditë ata do të jenë në gjendje të thonë për mua se unë jam një trajner i keq, se unë kam qenë një bastard, por askush nuk do të jetë në gjendje të thotë se unë nuk isha i sinqertë ".

Kritika ose më mirë, "këshilla" siç thotë Mou, për lojtarin është pjesë e punës së përditshme. Dhe është po aq e rëndësishme që lojtari të japë më të mirën e tij për ekipin pa menduar ekskluzivisht për interesat e tij: "Unë kam probleme me lojtarët e përqendruar tek vetja të cilët vendosin qëllimet e tyre personale para atyre kolektive. Sepse kjo e bën punën të vështirë. Lojtarët e njohur ose të panjohur, janë të njëjtë për sa kohë që ata punojnë për ekipin".

Libri i Joao Gabriel është i përqendruar në komunikimin, mënyrat e reja të të folurit si me lojtarët, me bashkëpunëtorët por edhe me profesionistët. Komunikimi në botën e futbollit po ndryshon nga viti në vit, një mutacion që përfshin gjithashtu trajnerë dhe lojtarë: "Për mua, konferencat për shtyp janë një punë, dhe unë gjithmonë zgjedh dy ose tre ide kryesore të cilat janë ato që unë i quaj" spiranca e shpëtimit", tek të cilat ju kapeni për të përcjellë atë që mendoni se është e rëndësishme në atë moment dhe për atë lojë. Por ka gjithmonë pyetje që nuk i prisni, disa krejtësisht të habitshme, dhe është inteligjenca emocionale ajo që ju detyron të reagoni shpejt, për të pasur një përgjigje".

Për mediat e reja: "Në të kaluarën, konferenca për shtyp ishte momenti i komunikimit nga një trajner. I vetmi ndërmjetësues ishte gazetari dhe kjo na dha garanci se mesazhi ynë do të arrinte tek marrësi pa keqinterpretim. Sot në disa raste nuk është kështu që unë jam duke folur në një konferencë, unë kam dërguar një mesazh të caktuar tek një marrës specifik dhe reagimet ndaj asaj që sapo thashë tashmë kanë filluar në rrjetet sociale, në faqet etj. Pyetja që ngrihet është: cili mesazh do të arrijë tek marrësi? A do të jetë mesazhi im apo reagimet e shtrembëruara ndaj asaj që thashë? Dhe kjo bën një ndryshim në komunikimin e ri”.