RTSH Sport Live

Champions League, në 2024-2025 Italia mund të ketë deri në 7 ekipe

  • 19/02/2024
  • |
  • UEFA Champions League
Champions League, në 2024-2025 Italia mund të ketë deri në 7 ekipe
Rregullorja e parashikon: katër vende janë të garantuara, ja si mund të arrijnë tre të tjerat

Liga e Kampionëve 2024-2025 mund të shohë shtatë skuadra italiane në garë. Ky është një rast ekstrem, sigurisht, por i mundshëm dhe i pritshëm për të gjitha Federatat që nisin nga katër pjesëmarrës të garantuara si Seria A, La Liga, Premier dhe Bundesliga. Rregulloret në dorë, në detaje, vendi i pestë do të arrijë vetëm nëse Italia e përfundon sezonin aktual në vendin e parë ose të dytë në renditjen e klubeve të UEFA-s. Rezultati brenda mundësive të shtatë skuadrave të përfshira në Champions League, Europa League dhe Conference League. Për momentin, në fakt, Italia është e para, përpara Gjermanisë dhe Anglisë dhe përshtypja është se pozicioni, me përjashtim të ngjarjeve të mëdha të paparashikuara, mund të mbrohet me optimizëm të mjaftueshëm.

Por kjo nuk është e gjitha. Përveç vendit të pestë për Champions League, në fakt, klubet e Serisë A mund të aspirojnë edhe dy vende të tjera në formatin e ri. Duke i hedhur një sy rasteve studimore, po flasim për një kombinim të veçantë dhe të komplikuar, por ende teorikisht të arritshëm. Për Italinë, vendi i gjashtë mund të vinte nëse njëri nga Napoli ose Lazio do të fitonte Ligën e Kampionëve pa arritur të renditej në top katërshen e kampionatit (ose 5 në rastin e Italisë e para në renditjen e UEFA-s). Në këtë rast, në fakt, skuadra fituese e turneut do të hynte në Ligën e Kampionëve pa përjashtuar asnjë nga 4 ose 5 klubet e tjera të Serisë A të kualifikuar tashmë në bazë të renditjes.

Fjalim i ngjashëm për vendin e shtatë. Në këtë rast një nga Milani, Roma dhe Atalanta duhet të fitojë Europa League dhe të mos përfundojë në top katërshe në ligë (ose 5 në rastin e Italisë e para në renditjen e UEFA-s). Hipotezë e vështirë duke marrë parasysh të gjitha lidhjet dhe renditjen aktuale të kampionatit italian, por jo e pamundur.